Gewicht: 1010 g Afmetingen: 5 × 17 × 13 cm Merk: Splendole Ingrediënten:Citroenzuur-monohydraat-poeder. Verpakking: PP gripzak gesealed
Citroenzuur is een natuurlijk bewaarmiddel en zuurteregelaar, het versterkt de werking van antioxidanten en voorkomt de bruining van fruit en producten met vruchten. Het geeft ook een zure smaak aan voedingsmiddelen en frisdranken. Verder kan citroenzuur gebruikt worden als een milieuvriendelijk reinigingsmiddel en is een schoonmaakmiddel bij kalkaanslag en algen, haalt roest weg bij metalen voorwerpen en is een natuurlijke toiletreiniger. Ook in de persoonlijke verzorging kan citroenzuur gebruikt worden, onder meer voor in bad. Citroenzuur kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Het veroorzaakt geen allergische reacties bij mensen met een allergie voor citrusvruchten, aangezien citroenzuur uit suiker gemaakt wordt en niet uit deze vruchten. Natuurlijke producten die veel citroenzuur bevatten zijn natuurlijk citroenen en bevatten 5,4% citroenzuur. Men vindt de stof echter ook in vele andere groente- en fruitsoorten zoals sinaasappels (2,5%), aardbeien (1,2%), aalbessen (2,3%), rozenbottel (1,4%), rode peper (1,1%), vlierbessen (1%) en tomaten ( 0,8%). Ook melk bevat 0,4% citroenzuur. citroenzuurpoeder Toepassingen Citroenzuurpoeder wordt vaak gebruikt in commerciële producten zoals smeerkaas, sportdrank, compote, margarine, bak- en braadboter, (plantaardige) yoghurt met vruchten, cake en taart, frisdrank, instant sauzen, boter, jam, snoep en suikerwaren, siroop, kwark, nootjes, koffie, borrelhapjes, instant maaltijden, room, dressings, pastilles, koekjes, groenteconserven, instant soep, mayonaise, vleesbereidingen, suiker, fruitconserven, chocolademelk en fruitmelk. Het is daarmee een ideaal bewaarmiddel, zuurteregelaar, voorkomt bruining van fruit, versterkt de gel in confituren en marmelades, geeft een zure smaak aan voedsel. Uiteraard is het samen met baking soda een perfect schoonmaakmiddel bij kalkaanslag en algen, haalt roest weg bij metalen voorwerpen, is een reukloos stopbad bij het ontwikkelen van foto’s en veel toegepast als natuurlijke toiletreiniger. Recepten Limonade Breng 1 liter vers vruchtensap aan de kook. Voeg 150 gram suiker toe. Roer tot de suiker opgelost is. Koel het zo snel mogelijk af door de pan in een bak met koud water te zetten. Ververs het water een paar keer. Los 25 gram citroenzuur op in een beetje heet water. Citroenzuur tast aluminium en koper aan. Gebruik daarom een roestvrijstalen of geëmailleerde pan. Laat het afkoelen en als het koud is meng je het citroenzuur door de siroop en doe de limonade in schone flessen. Vaatwasmiddel
Citroenzuur kan je ook gebruiken als (vaat)wasmachinereiniger. Gebruik hiervoor twee eetlepels en was zonder wasmiddel op 95°c. Je kan ook één eetlepel Baking Soda toevoegen voor nog een betere reiniging. Badbruisblokjes
Op de achterzijde van de productverpakking staat een recept voor het maken van badbruisblokjes. Hierin wordt een combinatie gemaakt van citroenzuurpoeder met onder meer Baking Soda. Ontkalken koffiezetapparaat
– Meng in een maatbeker 50 gram citroenzuurpoeder met 1 liter water. Roer het mengsel totdat het poeder volledig is opgelost. – Vul het waterreservoir tot een maximum met het ontkalkingsmengsel. Plaats het waterreservoir vervolgens terug in de koffiemachine. – Druk op de aan/uit-knop. Het apparaat is klaar voor gebruik wanneer het indicatielampje continu blijft branden. – Plaats de 1-kops houder met een gebruikte koffiepad in de koffiemachine. Sluit het deksel en zorg ervoor dat het goed vergrendeld is. Opmerking: Plaats tijdens het ontkalken altijd een gebruikte koffiepad in de padhouder. Deze pad dient als filter om te voorkomen dat de zeef in de padhouder tijdens het ontkalken verstopt raakt met kalkresten. – Zet een kom met een inhoud van ten minste 1500 ml onder de tuit om het ontkalkingsmengsel op te vangen. – Druk op de 2-kops knop en laat de machine werken. Herhaal dit totdat het waterreservoir leeg is. Onderbreek het ontkalkingsproces niet! – Herhaal het proces waarbij je andere gebruikte pad vervangt om de kalkresten te filteren. – Spoel het waterreservoir om met kraanwater. Vul het waterreservoir tot een maximum met kraanwater en herhaal het proces tweemaal. Opmerking: Vul het waterreservoir niet met gebruikt heet water of met het gebruikte ontkalkingsmengsel. – Verwijder na het ontkalken de gebruikte pad en maak de padhouder schoon om te voorkomen dat de zeef verstopt raakt. Indien u al deze stappen doorlopen heeft, is uw koffieapparaat weer helemaal schoon en klaar voor gebruik! Achtergrond & geschiedenis
In hoge concentraties komt het voor in citrusvruchten, maar ook in kiwi, aardbeien en ander zacht fruit. Commercieel wordt het gemaakt door fermentatie van melasse door de schimmel Aspergillus n